Een ware historische goudmijn

3308
Het Notarieel Archief Amsterdam bevat zo'n 4,5 miljoen aktes. (Foto: Stadsarchief Amsterdam)

Het Stadsarchief Amsterdam heeft bekend gemaakt dat ze het Archief van de Amsterdamse Notarissen zal voordragen bij UNESCO voor het Memory of the World Register. Dit register bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is voor de wereld en is de ‘etalage’ van het gelijknamige programma.

Het Amsterdamse Notarieel Archief bevat alle notariële akten opgemaakt tussen 1578 en 1915 met gegevens van miljoenen Amsterdammers. Van gewone mensen tot beroemdheden als Rembrandt en Peter Stuyvesant.

Het verhaal van Amsterdam

Veel materiaal handelt over de Gouden Eeuw. “Miljoenen overeenkomsten, verklaringen en testamenten van kooplieden en scheeps­eigenaren vertellen het verhaal van de ontwikkeling van Amsterdam tot wereldhandelsmacht”, aldus het Stadsarchief. Het Stadsarchief zal dit jaar een start maken met het digitaliseren van alle 4,5 miljoen aktes.

In 2017 wordt duidelijk of het archief een plaats krijgt op het MoW-register. De lijst telt nu elf Nederlandse inschrijvingen, waaronder het dagboek van Anne Frank en de archieven van de VOC.

Bron: www.unesco.nl.

 

Geen reacties

Laat een reactie achter