Mag ik mijn geld opmaken?

5806

Veel mensen met kinderen maken een langstlevendentestament. Het testament moet regelen dat de langstlevende ongestoord kan doorleven, zonder dat kinderen hun erfdeel opeisen.

Niet alleen bij het maken van deze testamenten, maar ook na het overlijden van de eerste partner krijgen wij vaak dezelfde vraag van de langstlevende: ‘Mag ik het geld wel opmaken, of moet ik het erfdeel van de kinderen in stand houden en bewaren tot mijn overlijden?’.
Het langstlevenden testament kent diverse vormen, en bij de meeste daarvan geldt dat de langstlevende ongestoord kan voortleven na het overlijden van de partner, en de nalatenschap op mag maken. Toch komt er af een toe een angstig kind in actie.

Onlangs speelde er weer een zaak bij het Hof Den Haag waarbij een dochter beslag wil leggen omdat haar vader volgens haar zelf voldoende inkomen en vermogen heeft om ruimschoots in zijn gebruikelijke levensbehoefte te voorzien. De dochter wil voorkomen dat de vader haar erfdeel in haar moeders erfenis ook opmaakt.
De rechter is duidelijk en geeft aan dat volgens het langstlevendentestament van de moeder, de langstlevende ontstoord moet kunnen voortleven. Dit is alleen anders als de vader misbruik zou maken van zijn bevoegdheid en de erfenis van zijn vrouw opzettelijk zou gaan verminderen om de kinderen te benadelen. Volgens de rechter zal hier niet snel sprake van zijn.

Wilt u weten of uw testament goed is opgesteld, of heeft u een oud testament (van voor 2003)? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende bespreking op ons kantoor.

Bron: Gerechtshof Den Haag 19 december 2019, ECLI:NL:GHDHA:2019:3380.

Geen reacties