Een familiebedrijf? Denk eens aan een familiestatuut!

3016

Een familiebedrijf hebben of beginnen is natuurlijk heel leuk, maar kan ook heel lastig zijn. Daarom is het goed om met elkaar duidelijke afspraken te maken. Welke richting kiezen jullie voor de toekomst? Van wie is het bedrijf eigendom? Hoe wordt de zeggenschap geregeld over het bedrijf?

Failliet door familieruzie
In Nederland zijn er niet veel voorbeelden van familiebedrijven die door familieruzies failliet raken, maar het gebeurt wel. En vaak wordt er dan te laat hulp ingeschakeld van een adviseur of bemiddelaar. Een reden daarvoor is dat familiebedrijven de ruzies liever niet naar buiten brengen, omdat ze bang zijn imagoschade op te lopen of een zwakkere positie in de markt te krijgen.

Karakters botsen
Sinds de start van de crisis in Nederland, komen ruzies binnen familiebedrijven vaker voor dan ervoor. Een reden voor conflict is bijvoorbeeld dat twee broers het bedrijf hebben overgenomen van hun vader, maar zelf twee hele verschillende karakters hebben. En dat botst. Zo’n conflict kan klein beginnen: ‘Hoeveel salaris geven we onze werknemers erbij komend jaar?’ of ‘Welke zakelijke auto gaan we rijden?’. Wanneer de zaken van tevoren niet goed met elkaar zijn doorgesproken, ontstaan er op den duur conflicten die kunnen uitmonden in flinke familieruzies. Daarmee zet men de toekomst van het familiebedrijf op het spel.

Familiestatuut
Een ‘buitenstaander’ is in zo’n geval heel handig. Die roept u er niet bij wanneer het conflict begint te escaleren, maar die betrekt u van begin af aan bij de zaken die u regelt. Deze buitenstaander, een vertrouwenspersoon, raadsman of adviseur bijvoorbeeld, kan objectief naar de situatie kijken en advies geven. De afspraken die u samen maakt kunt u vastleggen in een familiestatuut. Door het vast te leggen is het voor iedereen duidelijk hoe er richting gegeven wordt aan het bedrijf en hoe het gaat wanneer u het familiebedrijf bijvoorbeeld wilt verkopen.

Wilt u graag meer informatie ontvangen over familiestatuten? Wij voorzien u graag van meer informatie en helpen u op weg.

Geen reacties

Laat een reactie achter