Hoe kan ik als ondernemer mijn pensioen regelen?

2956

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw pensioen te regelen, maar dat is heel erg afhankelijk van de rechtsvorm van uw bedrijf. Heeft u een eenmanszaak of een eigen bv? Een maatschap of een commanditaire vennootschap?

Pensioen bij een bv
Als u een eigen bv heeft opgericht, kan deze bv aan u een pensioen uitkeren. Dat kan op diverse manieren. Zo kunt u als directeur of grootaandeelhouder een pensioen in eigen beheer opbouwen. Maar u kunt er ook voor kiezen om tot een bedrijfspensioen toe te treden. Een andere optie is dat u een verzekeringsovereenkomst sluit met een levensverzekeringsmaatschappij die daar de bevoegdheid voor heeft.

Pensioen bij een eenmanszaak
Als u een eenmanszaak heeft, een maatschap, een commanditaire vennootschap of een vennootschap onder firma zijn er ook verschillende pensioenregelingen waar u gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan deelname in een bedrijfs- en beroepenpensioenfonds. Dit kan overigens soms ook verplicht zijn. U kunt ook het verschil tussen de boekwaarde van uw onderneming en de werkelijke waarde van uw bedrijf op het moment van overdacht aanwenden voor de betaling van lijfrentepremies, ofwel stakingswinst. Denk ook aan een FOR: vorming van een fiscale oudedagsreserve. En u kunt een lijfrenteverzekering afsluiten.

Deskundig advies
Hoewel er verschillende opties zijn om uw pensioen te regelen, is deskundig advies heel belangrijk bij het kiezen van uw pensioenvorm. De fiscale gevolgen kunnen namelijk erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen u hierbij helpen en in contact brengen met een fiscalist.

 

Geen reacties

Laat een reactie achter