Is het interessant om onze kleinkinderen in onze testamenten op te nemen?

4089
erfbelasting kleinkinderen

Vraag:

“Wij hoorden dat het interessant kan zijn om onze kleinkinderen in onze testamenten op te nemen. Hiermee zou belasting kunnen worden bespaard. Klopt dit? Hoe moeten wij dit dan aanpakken?”

Antwoord:

Sinds 2010 hebben kleinkinderen – net als eigen kinderen – een vrijstelling voor erfbelasting. De vrijstelling voor 2016 is € 20.148. Daarom kan het fiscaal interessant zijn om de kleinkinderen ook in uw testament op te nemen. Bij het overlijden van de langstlevende van u beiden komen deze bedragen in mindering op het erfdeel van het kind dat de ouder is van uw kleinkind. Ook kan worden bepaald dat een bedrag voor een kleinkind in mindering komt op de gehele nalatenschap. Door gebruik te maken van de vrijstelling voor de kleinkinderen kunt u veel erfbelasting besparen. Bij vier kleinkinderen kan de besparing oplopen tot +/- €16.000. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om erfbelasting te besparen.

In een vrijblijvend adviesgesprek leggen wij u graag uit hoe u uw testamenten op de juiste wijze inricht. Wij begeleiden de uitvoering daarvan uiteraard met de aandacht die u van ons kantoor mag verwachten.

Notaris van Duin

Notaris mr. Gert van Duin

Heeft u zelf een vraag? Wij beantwoorden deze graag! Mail naar: info@notarisvanduin.nl.

Geen reacties