Het opnemen van een rampenclausule in mijn testament! Kan dat?

5401

Vraag:

“Een kennis vertelde mij laatst dat als ik – bij voorbeeld bij een vliegramp – kort na mijn echtgenote en onze kinderen zou overlijden, ons hele vermogen alléén naar mijn familie gaat. Klopt dit? En – zo ja – wat kunnen wij doen om dit effect vóór zijn?”

Antwoord:

“U moet er natuurlijk niet teveel bij stil staan. Maar als een heel gezin bij een (vlieg)ramp betrokken raakt – en daarbij één van de partners deze ramp overleeft – dan kan het gebeuren dat alléén de familie van die langstlevende partner alles erft. Ook als er maar (aantoonbaar) een paar minuten verschil is in het moment van overlijden van twee partners kan dit gevolg zich voordoen.

Door in uw testament een zogenaamde rampenclausule op te nemen voorkomt u dit meestal ongewenste effect van kort na elkaar overlijden (zonder kinderen). Vaak wordt daarin bepaald dat de nalatenschap wordt gesplitst over beide families. Maar ook het opnemen van een ‘goed doel’ behoort tot de mogelijkheden.

In een vrijblijvend adviesgesprek leggen wij u graag uit hoe u uw testament op de juiste wijze inricht. Wij begeleiden de uitvoering daarvan uiteraard met de aandacht die u van ons kantoor mag verwachten.

Notaris van Duin

Notaris mr. Gert van Duin

Heeft u zelf een vraag? Wij beantwoorden deze graag! Mail naar: info@notarisvanduin.nl.

Geen reacties